Teodosie cel mic

Posted: February 21, 2008 in carti

teodosie_cel_mic.jpg

Ce as putea spune despre aceasta carte? Ca mi-am dorit-o enorm si apoi am tot amanat s-o citesc din diverse motive…odata chiar am citit cateva pagini, dar mintea ma chema in alta parte, nici n-am simtit chemarea dupa primele pagini…
Reluata, la aproape un an distanta, cartea m-a fascinat, m-a tinut atent la detalii, m-a prins, m-a cucerit in totalitate, incepand de la personaje, la intriga, la dialog, la loc de desfasurare al actiunii.
Basm? Poveste fantastica? Fabula? Roman de aventuri?
Poate cate putin din fiecare.

Intr-o Tara Romaneasca modificata, cu un mare zid romanesc ce o apara de eventualii cotropitori, cu Bucurestiul inca pe post de capitala, invecinat insa cu Capsuneria si Ciupercaria, cu No man’s land-ul dintre ele, Valea Capercilor, cu un Lac Rece controlat de un personaj pitoresc, fara scrupule, care nu se da in laturi de la nimic, calcand pe cadavre ca sa-si atinga scopul, Somnul protector si cu un oras numit Ottoburg, condus dupa chipul si asemanarea sa de cel care pretinde tronul regatului, Otto, convins ca Teodosie, mostenitorul de drept e prea tanar si prea neexperimentat si mai mult, nici macar nu-l merita.
Teodosie, e intr-adevar faza de initiere si de cunoastere, avand de partea sa, pe post de sfatuitori-invatatori doua personaje extrem de interesante: Pisicainele Gavril si Fantoma Otiliei, la care se mai adauga pe parcurs diverse personaje cum ar fi bufnita Kaliopi si minotaurul Samuil.
Mai apar armatele furnicilor vinete si cele verzi, atrase de posibilitatea unei iesiri la mare. Balaurul povesti, are un nume care imi starneste de fiecare zambete :Marele Monstrulet.

Initiere, calatorie, intriga, jocuri de culise, fundul lacului, tradari, comploturi, situatii fara iesire, lupte, povesti de dragoste, credinta, evadari, schimbari de situatie, surprize, lupta surda, totul presarat cu un umor nebun ce nu l-am intalnit decat la foarte putini scriitori.
La cum e scris, “Teodosie cel mic” o sa ramana tot timpul un reper pt noua generatie de scriitori si as indrazni sa spun una dintre cele mai bune carti romanesti de dupa revolutie.

Finalul, e de nedivulgat…pagina cu pagina, lasati-va purtati pana la victoria finala….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s