Adio Republik, bine ai venit Rekino

Posted: August 28, 2008 in cutia cu cioburi
Tags: ,

Republik e istorie acum, se intampla, neintelegeri, cearta intre membrii redactiei si consiliul director, acuze de o parte si de alta….cert e ca revista aceea care mie imi placea foarte mult n-o sa mai existe pe la chioscurile de ziare, sau, daca va exista, va fi facuta de o alta echipa…cei vechi, sunt deocamdata on-line si se numesc rekino.

 Ce am scris mai jos, a fost ceva scris de mult, acum istorie la fel ca si revista….dar se referea la un numar interactiv al revistei, scris aproape in totalitate de cititori plimbandu-te oarecum prin anul trecut al revistei…il las si eu, un fel istorie doar pt ca in trecut a existat o revista care mi-a placut mult..

Cea mai mare parte a numărului din decembrie este deschisă colaborărilor venite de la voi.

Există patru subiecte mari la care sînteţi invitaţi să contribuiţi.

I Retrospectiva cinematografică 2007

Fiind vorba despre un număr de sfîrşit de an, numiţi care este, în opinia voastră, cel mai bun film văzut pe ecrane în România în 2007. Argumentaţi-vă regalul în maximum 1500-2000 de caractere (cu spaţii).

Pentru mine, daca ar fi sa ma gândesc la filmele vazute in România, in afara festivalurilor, topul 10 ar arăta cam asa(ordine aleatore) :
4 luni, 3 saptamani, 2 zile
California Dreamin’
Arta viselor
Monstrul(The Host)
Albastru închis aproape negru
Ultimul rege al Scoţiei
Ultimatumul lui Bourne
Ratatoille
Zodiac
Inland Empire

Cel mai bun film, “Ultimul rege al Scoţiei”.

Dinamic, nebun, fără timpi morţi, continuu în mişcare, plin de energie, “Ultimul rege al Scoţiei” este până la urmă un film despre putere, despre tentaţia puterii, despre schimbările din fiecare individ ajuns la putere, despre cultul personalitaţii, despre lipsa de imporţanta a vietii într-o ţără îndepărtată, în Africa, despre idei duse la extrem, despre călcatul pe cadavre, despre momentul în care chiar dacă eşti depăşit, te-ai obişnuit să nu dai înapoi, crezi ca ţi se cuvine, crezi că poţi, crezi că eşti singurul care poate, crezi ca eşti unic.

Personajul principal (James McAvoy), tânăr absolvent al facultăţii de medicina, ajuns “din greşeala” in Uganda, pentru că in Canada era prea frig(si frig avea si acasă in Scotia) e atras de personalitatea lui Idi Amin, aflat in turneu prin tară. Nu mult mai tarziu, la un accident banal, dand dovadă de pricepere si mană sigură, “ii castigă increderea” lui Amin care ii propune pe loc să-i devină medic personal.
Acceptand, reuseste mult mai mult decat atăt, ajungand sa fie sfatuitorul si oarecum singurul om de incredere al dictatorului Ugandei. Atractia puterii, a vietii fară griji e insa zguduită pe zi ce trece cand realizează că de fapt, in spatele personajului carismatic, inteligent, care atrage multimea, prin forta cuvantului stă de fapt un cu totul alt om, imbătat de putere, care-si pierde logica, desfăcand si făcand diverse teorii ale conspiratiei, tăind in carne vie, infometand populatia, ucigand pe toti ce-i stau impotrivă.
Opunandu-se, pana la urmă, ajunge să alerge ca sa-si scape viata si probabil ca n-ar fi reusit, fără ajutorul celor care inca mai cred ca tara lor poate fi salvată.
Muzica filmului e de exceptie, imaginile de la pitoresc la atroce, momente in care pui mana la ochi si spui” oare chiar e posibil?”..iar jocul actorilor, foarte convingator.
Forest Whitaker chiar e recompensat cu Oscar pentru rolul dictatorului, Gillian Anderson are un rol mai putin obisnuit dar plin de culoare.

II Retrospectiva muzicală 2007

Idem, numiţi cel mai bun album al anului şi argumentaţi-vă regalul în 1500-2000 de caractere (cu spaţii).

Albumul anului : The Killers- Sam’s town

Greu de explicat, in minte oricum mi se amestecă zeci de sunete, de ganduri, de cuvinte…greu si de ales, anul asta am auzit si de Four Tet(care-mi plac mult) si de Perfuse 73, am auzit noul album Flunk…si The good, the bad and the queen…si-mi plac toate si mai sunt si zeci si sute de altele, dar aici parca vorbim de un intreg, de o poveste, fara melodii care ies din ritm…aud when you were young si cred ca asa-i si albumul, făcut cu fortele adunate inca de cand erai tanar si nimic nu-ti statea in cale.

III Absenţi din Republik

Ce sau despre cine aţi fi vrut să citiţi în Republik anul ăsta şi nu vi s-a dat ocazia? Orice articol despre un film, o trupă, un regizor sau o tendinţă netratate în nici unul dintre numerele din 2007 ale revistei e binevenit. Dimensiunile articolului: 6000 de caractere (cu spaţii).

Made in Asia.

Asta cred ca lipseste…Putin condiment asiatic, putină dulce răzbunare, iubire imposibilă, arte martiale, salturi pe case, pasiune fara limite, obsesii, peisaje vii, violentă gratuită, alt mod de gandire, alt mod de perceptie, alta viziune, un intreg sir de caractere care sa insemne un singur cuvant sau un singur caracter, care ar putea avea zeci de intelesuri.
Candva a existat un număr cu “big in japan”, de atunci foarte putin, cum nici in Romania nu se prea promovează, dacă nu ajungi la Cluj la festival, sau la un alt festival, risti sa nu vezi nimic, de aceea, inca piratăm, incă mai cautăm să vedem altfel, incă fugim de cinematograf…
Acum 3 ani (parcă) in deschidere la Tiff, Oldboy, făcea ca sala sa fie plina. De atunci se tot zvoneste că o să ajungă si in Bucuresti, parcă n-a fost, sau dacă a fost, a fost scurt si a iesit repede, n-a fost promovat si probabil ca cei care vor sa-l vada, il vad in continuare furat de pe net, sau imprumutand un dvd de la un prieten. La fel stă treaba si cu celelalte filme lăudate ale lui Chan-Wook Park. Symphaty for lady Vengeance, Symphathy for Mr. Vengeance, JSA
Kim Ki-Duk este un alt mare regizor uitat aproape in totalitate, filme care in europa de vest fac furori, la noi sunt aduse maxim o data, in cadrul unui festival, Spring, summer, fall, winter…, Time, Samaria, The coast guard si mai ales 3-Iron răman necunoscute publicului larg in Romania.
Takeshi Kitano e un alt exemplu, aici stiu, Zatoichi a fost un foarte putin pe micul ecran, nimic altceva, poate doar la cinematecă, sau ca si la celelalte, in festivaluri.
Wong Kar Wai si Takashi Miike ar fi un alte exemple, sigur mai sunt si altii pe care nu-i cunosc.
Poate ca singurul regizor care se bucură de promovare este Ang Lee care beneficiază fie de actori care vorbesc engleza fie de un Oscar castigat, care deschide usi…
Filmul “The host” care dupa parerea mea e unul dintre cele mai bine făcute filme din acest an, a rulat in Bucuresti in locuri greu accesibile, cu sali mai aproape goale, fara promovare.
Am incercat de 3 ori să văd filmul si nu am reusit pentru că nu se adunau 5 spectatori in sală.
La a 4-a incercare am reusit si am reusit să-l văd….dar rămane un gust amar.
Desenul animat asiatic e la fel de lăsat deoparte, filme precum “Howl’s moving castle”, “Printesa Mononoke” sau “Spirited away” raman straine copiilor sau chiar copiilor care inca există in fiecare dintre noi.
Poate ca o să reusiti voi sa faceti ce n-au reusit cei care aduc filme in Romania, pentru ca de fiecare data cand ar trebui sa pariez pe imposibil, cred că se poate.Chiar realist fiind.

IV Republikanii

Ancheta de 11 întrebări la care sînteţi invitaţi să răspundeţi scurt, pentru a ne – şi vă – contura un portret robot al celor care citesc revista. O selecţie a acestor răspunsuri va apărea într-un grupaj amplu, motiv pentru care vă rugăm să trimiteţi, o dată cu răspunsurile, numele, vîrsta şi o fotografie la rezoluţie bună, care să vă reprezinte cel mai bine.

Cînd ai descoperit revista Republik?
Odata cu primul numar
Ce are Republik şi restul revistelor nu?
Multe informatii despre lucruri care ma intereseaza, plus un dvd gratuit
Ce nu-ţi place la revistă şi de ce?
Nu are o zi clara de aparitie, cateodata dvd-ul gratuit nu merge, prea multe poze, prea putin articole.
Care e filmul tău românesc preferat de după 2001?
A fost sau n-a fost si Hartia va fi albastra(greu de ales, fiecare in felul lui)
Ai vreo plăcere vinovată din muzica românească?
Imi plac Kumm, Byron, Omul cu sobolani, Suie Paparude, Travka….
Cît îţi ia să citeşti revista?
1-2 ore
Care a fost cea mai bună / cea mai proastă copertă?
Mi-a placut o coperta cu Sharon Stone, era schimbata, tunsa scurt si arata la fel de bine/Cea cu Block party(aprilie 2007)
Ai descoperit vreo trupă care să-ţi placă exclusiv datorită revistei? Dacă da, care?
The good, the bad and the queen
Primul film pe care-ţi aminteşti să-l fi văzut la cinema?
Hercules cucereste Atlantida( prin 1980)
Cînd şi de ce te-a supărat cel mai tare Republik (c-a fost o opinie diferită de a ta sau
Cand am cumparat a doua oara un numar de revista pt ca n-a mers un dvd si am descoperit ca nici al doilea nu merge.
Ce-ai face dacă, într-o bună zi, Republik ar muri?
O sa traiasca in amintirea noastra, apoi o reinventam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s