Bunicuta, iesiti din cadru, va rog !

Posted: December 2, 2008 in ce mai vad, filme

Nunti, muzici si casete video  e un documentar absolut savuros facut de Tudor Giurgiu pentru HBO.

Povestea documentarului te plimba putin in lumea personajelor care stau in spatele nuntilor, fotografii, operatorii, cantaretii, organizatorii… trecand dintr-un colt in altul al tarii, impunand “o amintire, ceva frumos” in viziunea fiecaruia.

Oamenii acestia au o ideea despre cum ar trebui sa arate o nunta, o poza de nunta, cum ar trebui sa sune o piesa, cum ar fi un generic,  folosesc sau nu un cadru, se ajuta sau nu de un spatiu verde, de o statuie, de cateva cuvinte, de cate un monument istoric, apeleaza la tot felul de ajutoare, vin cu improvizatii, adauga un generic cu porumbei, cu inele in zbor, aduc sunete din filme de comando etc, kitsch sau nu,  totul intr-o ora de nunta made in Romania. Dialogul ajuta la doza de pitoresc din acest film…cand li se adreseaza mirilor care urmeaza sa iasa de la starea civila, fotograful zice,”coborati acum slow, foarte lent”, altul explica care e crezul sau, “deci ne straduim tot timpul sa nu stea mirii incordati”, altul incearca poze de arta, “vreau o privire gen ma doare la basca, cat timp tu incepi sa-l minti acolo”, altul divulga din secrete “de orice cadru, de orice fundal de poti folosi sa ramana ceva frumos pt miri” sau mai ales, excelentul…si aici, omul iti arata ca stie sa si organizeze totul, ” bunicuta, iesiti din cadru, va rog”. 

In ordinea numerelor de pe tricou, eroii, acestui film, “de mare exceptie” :

Emilian Achim

Sandu si Sorin Cucui

Alin Glod

Nicu Iftimie

Mirific studio

Dan Rotila 

Dumitru Pauna

Stirbat

Mai sunt si altii, astia mi-au atras mie atentia, mai era unul pitoresc de prin Petrosani, Petre Manici, “fotograf de sat”….dar poate despre acest om, in alta poveste, ca tot nu are inca pagina de net.

Reprogramarile documentarului pe HBO…asa, ca de final.

Noapte buna, calatorule….enjoy.

Comments
  1. Dan Rotila says:

    Fara pic de resentiment am citit ce scrieti pe blog. Aveti perfecta dreptate. Filmul sintetizeaza nunta tipic romaneasca iar personajele, pitoresti sau nu, fac parte din aceasta realitate. Insa, ca si personaj, va intreb daca ati incercat macar odata acest gen de fotografie, fotografia de nunta. De ce? Doar dupa cateva evenimente fotografiate va veti da seama ca este, poate, cel mai greu gen apropiindu-se de fotografia “wild life” cu deosebirea ca fotograful in acest caz isi regleaza aparatul si asteapta subiectul pentru o incadrare corecta, pe cand in fotografia de nunta incerci sa comunici cu subiectul, in speta mirii, sa gasesti un canal de comunicare pentru a le elimina macar partial inhibitiile ce apar la sclipirea flash-ului, te gandesti la scena in ansamblu cum va apare la monajul video – vezi “slow” motion – intrebi cameramanul daca a facut balansul de alb si reglajul irisului pentru a nu avea la final o imagine arsa sau prea densa, daca are camera pornita, incerci sa surprinzi o atitudine cat mai naturala a mirilor, iar reglajele aparatului foto pentru profunzimea de camp si timp de expunere le faci din mers. Daca ai pierdut scena si ai gresit expunerea, alta scena nu mai pupi. Regia o poti face o singura data, fara sa gresesti, iar mirii nu-s actori… fiind crispati de multe ori pana cand reusesti sa realizezi acea conexiune sufleteasca ce le permite sa se destinda, sa fie dezinvolti in fata obiectivului. Iar daca la finalul evenimentului le poti preda un set de imagini de care sa nu-ti fie rusine si un film care imbina macar partial ideea de arta cu realitatea, atunci menirea fotografului de nunta si a cameramanului a fost indeplinita. De aceea, uneori, in asa zisa efervescenta creatoare mai pot fi scapate si expresii gen “slow” ce par din alt… film…

    Cu stima,
    Daniel Rotila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s