Filme care nu apar in cinematografele din Romania

Posted: February 3, 2009 in filme, filme care nu apar in cinematografele din Romania, Uncategorized

Majoritatea filmelor din cinematografele din Romania sunt americane. Succese de casa, mari actori, regizori celebri, cateodata producatori celebri, actiune, horror, comedii …prea putin alte genuri. Din pacate nu prea poti vedea un altfel de film decat prinzand cate un festival, la cate un cinematograf care incearca si altceva(dar nu prea are fonduri si idei) sau cel mai clasic, piratand….via internet sau de la un prieten care a facut cumva rost de el. “Incercarile” de la cinema Elvira Popescu (Institutul francez), cinema Europa, Eforie, Tinerimea Romana si Union sunt de apreciat, dar foarte departe de a multumi pe acei cinefili care  inca se  ingramadesc in sali,  la putinele evenimente din decursul unui an.

Se spune ca nu avem un public educat, asa ceva nu s-ar vinde aici. De acord, am fost in sala cu inca 5 oameni cand am vazut “The Host”(ma si mir ca a fost pe marile ecrane), dupa alte 3 incercari de a-l vedea, nereusite pentru ca nu am fost 5 oameni in sala, dar cel mai ciudat mi s-a parut ca  avertizarea a venit chiar de la cea care iti vindea biletul, “aveti grija, e un film chinezesc !” a spus.(trec peste faptul ca era korean)

Dar pana la urma, cum educam acest public?…cum facem ca sa putem vedea si aici si alt gen de filme, europene, independente, filme fara nume mari, dar revolutionare, inovative, pline de idei, de frumos, de trairi  care ar putea sa  ne lumineaza ziua? cum facem sa putem alege si altceva?

Doar in ultimii ani, daca ar fi sa ma gandesc as zice ca am ratat in cinema filmele asiatice, atat de apreciate si de putin cunoscute…Oldboy, Sympathy for Mr  Vengeance, Sympathy for Lady Vengence, JSA, 3 Iron, Time, Spring, Summer, Fall, Winter and Spring again, Dolls, Brother, Hana-Bi, Bittersweat life, The good, the bad and the weird, 2046, In the mood for love, The chaser…dar nu numai, multe filme premiate, Waltz with Bashir, Gomorra, The life of others, Die Falscher, J’ai toujours reve d’etre un ganster, What no one knows, Control(cica o sa ajunga, ), Kontrol(filmul maghiar), Gegen die Wand, Podul de flori, La zona, Lake Tahoe, Noi albinoi, Aaltra, Omul fara trecut, Ex drummer, Antena, In rolul victimei, Let the right one in si multe altele…toate acestea  nu ajung la noi sau ajung la un an sau mai bine, cand nu mai au acelasi impact.

Prin urmare, in rubrica asta,  m-am gandit sa postez din cand in cand cate un trailer a unui film pe care deocamdata nu-l vedem decat pe caile mai sus amintite, in Romania. In cinematografe, mai asteptam. Dar pana cand ?

Noul val al filmului romanesc e bine venit, filmele noi aparute sunt din ce in ce mai bune si mai multe…dar cred ca ar trebui sa ne indreptam atentia si spre educarea spectatorilor si spre readucerea lor in salile de cinema. 

Cum? Riscand, visand, investind in nori, in oameni, tragand in final lozul castigator, sau doar pierzand frumos, ca orice erou…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s