Hamlet se intoarce

Posted: May 13, 2010 in berlin, ce mai vad, teatru

Am sa spun de la inceput, nu-mi place Shakespeare. Recunosc ca isi are locul in istorie, ca teatrul a fost revolutionat si piesele sale sunt inca actuale si inca se joaca cu succes. Dar nu gasesc ceva sa-mi placa. Am incercat multe, majoritatea in Romania. Am ras la unele comedii, am admirat jocul actorilor in anumite spectacole, dar n-am iesit cu un mare wow cum am iesit de la alte piese. Cu Hamlet e o treaba diferita. Urasc povestea. Am vazut-o de zeci de ori, chiar si filmul facut dupa opera lui Shakespeare, chiar si in interpretarea lui Kenneth Branagh, chiar si a lui Mel Gibson, chiar si in interpretari moderne, de exemplu a teatrului din Sibiu, in regia lui Radu Alexandru Nica, nu mi-au spus mai nimic. Ce-i drept, vazusem si o interepretare fara cuvinte, a unui teatru din Barcelona, la un festival in Bucuresti. Acolo jocul m-a fascinat, dezinvoltura si libertatea de pe scena m-a facut sa afirm ca imi place. Si extra, a fost doar o parte, facuta sa demonstreze ca oricand in lumea de acum, povestea se poate repeta.

Zilele trecute mi s-a recomandat sa-l vad si in Berlin. Numai gandul ca vad iar Hamlet mi-a schimbat putin starea. Persoana care recomanda insa avea gusturi, prin urmare, am tras cumva de mine si m-am dus sa vad despre ce-i vorba. In final nu aveam sa-mi schimb parerea despre poveste. E aceeasi. Modul de a o spune insa, te cucereste. Sau cel putin pe mine m-a cucerit !

O noua interpretare moderna, cu foarte putine personaje, regizorul gasind o gaselnita ca anumiti actori sa joace mai multe roluri. Gertrude, mama lui Hamlet si Ophelia de exemplu, erau una si aceeasi persoana. O peruca, niste ochelari de soare, o haina scoasa sau adaugata, un alt fel de miscare, de vorbire si nici nu poti sa-ti dai seama cate se schimba. Iar efectul e imediat. Claudius si fantoma tatalui sunt iar una si aceeasi persoana. Aceeasi peruca, aceeasi ochelari de soare…Inceputul e in forta. O masa ca dupa inmormantare, lumea asezata, toti plang la capul regelui dar toti par sa vrea sa-l ingroape cat mai rapid. Mai putin Hamlet, fireste. Scena e ajutata de un furtun cu apa, avand senzatia ca la acea inmormantare a plouat crunt, apar umbrele, se strica umbrele, din cauza vantului, se arunca umbrelele si oamenii pleaca cat mai urgent sa manance. In fond, viata merge inainte. Scena se misca rapid si masa de inmormantare se trasforma in masa de nunta, muzica e balcanica, chiar se trag salva de mitraliera de fericire. Hamlet filmeaza ca un specialist in filmat nunti, Hamlet observa, sufera si incet dar sigur isi schimba atitudinea pozand intr=un nebun, dar in acelasi timp, cauta razbunare. E greu de povestit, cert e ca spectacolul e foarte interactiv, din cand in cand actorii se opresc din ce fac si intreaba publicul, voi ce ati fi facut in cazul de fata? Vin chiar in sala, joaca de la distanta, scenele se succed cu repeziciune, replicile curg, se improvizeaza mult, nu stiu cat mai e Shakespeare, la un moment dat Hamlet si Horatio incep sa vorbeasca despre fotbal, beau bere si pun la cale piesa de teatru facuta sa demaste crima comisa. Finalul e acelasi, nu se schimba nimic, doar ca modul de a ajunge acolo e un adevarat tur de forta facut de 5-6 actori. Probabil prea curand n-o sa vad alt Hamlet, desi e ciudat, chiar daca nu-mi place, ma tenteaza sa vad diferite interpretari ale aceleasi piese. Ca si cum as asculta aceeasi poveste povestita de diversi, fiecare are un alt element de baza, fiecare isi spune povestea din propriul punct de vedere, fiecare remarca altceva si isi aminteste dupa ani si ani , cate un alt mic detaliu. Poate si de asta nu ma plictisesc. Vad ceva ce nu-mi place descris intr-un mod care-mi place. Ma duc sa vad Robin Hood !

Advertisements
Comments
  1. tipu says:

    That is the question!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s