Tiff, merge si asa

Posted: May 20, 2010 in filme, povesti de cateva minute

Pentru mine Tiff e un festival de suflet. Am ratat prima editie, lipsa de informatie sau imposibilitatea de a pleca din Bucuresti, nici nu mai stiu. Cert e ca de la editia a doua am fost prezent. Niciodata nu am stat pe toata durata festivalului pentru ca era mai greu sa-ti iei concediu, in plus drumurile sunt asa cum sunt, mai mereu erau 4-5 zile. Cateodata chiar 6-7, cand aveam noroc. De la an la an, festivalul a crescut, a adus filme tot mai multe (nu obligatoriu mai bune), locatiile au devenit mai multe si numarul de turisti indragostiti de film a crescut. Clujul e frumos ca oras. Cu iubitori de film alergand sau oprindu-se la cate o terasa intre cinemauri e si mai frumos, atmosfera e calda si placuta. Salile pline, desi majoritatea au nevoie de renovari. In mall, nu foarte multa lume, desi conditiile de vizionare sunt probabil cele mai bune. Se mai intampla sa ploua si atunci cinematografele in aer liber sufera oarecum. Dar nu poti sa le ai pe toate. O umbrela, un fas cu gluga, o sapca sau doar pe cineva mai strans langa tine si un pahar de tarie. Au mai fost si filme la care nu gaseai bilet la intrare, cozi interminabile la cate un film romanesc, incercarea de a convinge organizatorii sa te lase cumva, filme vazute fara sa poti vedea subtitrarea, filme in care capul celui din fata acoperea o parte din ecran si filme care isi mutau locatia. Cu toate astea festivalul isi pastra un farmec din acela parca balcanic. Nu merge? Il potrivim cumva, ne intelegem…exista intotdeauna o solutie.

Editia din acest an debuteaza, dupa parerea mea, cu stangul. Programul a fost anuntat inca pentru ziua de 17 mai. Apoi era dat  ca sigur pe 20 mai dimineata. La ora asta eu inca nu pot sa-l vad. Apar parte din filme si durata fiecarui film. Dar nu am orele de difuzare. Mai mult, nici macar nu sunt toate zilele definitivate. Merge ?  Filme sa fie.ca programul o sa-l avem in curand…

E primul an in care nu mai exista abonamente. A venit cineva si a spus, anul asta in loc de abonamente avem carduri. Facem 60, ca tot n-o sa fie doritori. In plus, le facem de 35 de filme si nu dam voie ca pentru un film sa se cumpere mai mult de un bilet. Asta presupune ca o persoana trebuie sa vada 35 de filme intr-un festival la care adauga festivitatea de deschidere, cea de premiere si cea de inchidere. E greu, daca nu imposibil sa vezi aproape 4 filme in fiecare zi. Poti avea o zi cu 5 filme, de acord, dar ziua urmatoare 3 o sa ti se para mult. In fine, nu insist. Pretul unui abonament e de 200. A unui bilet luat cu o zi inainte de a incepe filmul de 8 lei. In ziua filmului de 10. Dupa calculul meu eu am sa vad in jur de 25 de filme. Daca le-as lua cu 8 pe toate as ajunge la pretul cardului, daca ratez cate unul, o sa sar de pretul cardului. Prin urmare o sa se intample paradoxul ca o sa fiu nevoit sa-mi cumpar acel card si am sa raman cu 10 filme nevazute. Merge? Zic ca-i ok. Organizarea o sa isi atribuie aceleasi merita ca in fieacare an.”Cea mai buna echipa”, muncesc pentru noi, deschid usi, fac evenimentele mai interesante. Apreciez faptul ca o echipa munceste enorm pentru un eveniment, probabil ca multi o fac si fara prea multi bani, doar de dragul a ceea ce fac, dar  pentru multi conteaza mai mult organizarea petrecerii de dupa decat intrarea in sala a multimii.  Cred ca fie nu se munceste de la inceput constant si se lasa niste lucruri in aer, fie asa merg lucrurile, nu au solutii, primesc indicatii trunchiate si neavand ce face, o lasa asa. In fond, merge. Practic vroiam doar sa spun ca nu e o dovada de profesionalism. Atat.

Poate ca la anul la editia a 10-a o sa se gandeasca cineva la 50 de carduri de 40. Aia 50 insa, cinefili adevarati !

Ne vedem in Cluj, calatorule.

PS Chirilov e cool, vede multe filme si din ele le aduce pe cele mai bune in festival. Personal e oarecum pe gustul meu. Cu toate astea, cred ca ar trebui sa fie lasat si altcineva din cand in cand, sa se ocupe de filme, nu pentru alt motiv decat pentru diversitate. Sunt convins ca se poate si mai bine in limitele bugetului disponibil, iar Clujul merita si o alta viziune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s