Berlinale 2

Posted: February 12, 2011 in berlin, ce mai vad, filme

True Grit a fost unul dintre cele mai interesante filme de deschidere de festival. E clar in stilul fratilor Coen, dar nu vezi prea des un western bagat intr-o comedie neagra. Sau invers. Ma rog, fain construit, cu personaje savuroase, cu un Jeff Bridges care aminteste si de The Dude dar care parca se depaseste pe sine in unul din rolurile principale. Personal am ramas cu o replica ce mi-a placut mult, desi filmul abunda de astfel de discutii.

“Why did they hang him so high ? ”

– “I do not know.Possibly in the belief it’d make him more dead”

Intr-un singur cuvant, excelent.  Un detaliu picant si in acelasi timp un imens punct negru pentru organizare l-a reprezentat gresirea numelor celor doi frati Coen, in afisul de prezentare, pe care se lasa un autograf. In loc de Coen, au adaugat un “H” si a iesit Cohen, ca doar in Germania nu se citeste H-ul. Plusul a fost insa in prezenta de spirit a celor doi care s-au amuzat, au trecut un spelling si au taiat din carioca H-ul, scriind numele corect (sper sa pun si poza maine).

Nu atat de impresionat de festivitatea de deschidere, dar pana la urma a mers. In cinematograful in care am fost, Friedrichstadpalast, au proiectat cu un decalaj de o ora intarziere, festivitatea. Multe vedete, glume a la Hollywood  si cateva rautati trimise spre festivalul de la Cannes pe care desi ar vrea sa-l intreaca, probabil ca nu se va intampla prea curand. Un lucru bun este ca acest festival estre adresat mai mult publicului, lasand impresia ca poti vedea aproximativ orice film din festival si fara acreditare. In practica as adauga ca trebuie sa te trezesti foarte de dimineata ca sa ajungi cu 2-3 ore inainte de deschiderea caselor la rand. Eu ajung cu una inainte. Sa mai vad, deja am doua esecuri.

Dupa ce ieri n-am reusit sa mai gasesc bilete la Pina, astazi a venit randul lui Herzog cu a lui Cave of forgotten dreams. Un documentar 3 D care a epuizat toate cele trei vizionari in mai putin de 30 de minute. Probabil mult online si foarte multi acreditati. In fine, cu Pina nu ma agit prea tare, in mare chiar cred ca renunt pentru ca la 4 zile dupa ce se termina festivalul, e in cinematografe(asta am vazut astazi).

Doua filme slabe astazi. Am ales gresit sau pur si simplu selectia e mai slaba desi suna bine in descriere. Mai intai thailandezul Hi-So, m-a facut curios pentru ca ma plimba intr-o Thailanda dupa Tsunami iar anumite cadre nu prea aveau nevoie de cuvinte. In afara de asta, un film despre singuratate si instrainare in cadrul relatiilor. Trist chiar si vazut de la distanta si cumva totul pare ciclic. Incepe frumos si incet incet se pierde. Oricum, foarte plicticos in general, cu salturi destul de abrupte fara prea multe explicatii si cadre lungi care arata acelasi lucru. Am iesit dezamagit fugind si sperand in ceva mai bun la cinematograful de langa. De data asta coreeanul The Unjust. Asta incepe promitator, zici ca tot filmul o sa fie super dinamic, apoi te baga intr-o intriga incurcata, politica, politista, a relatiilor inter umane si oarecum aduce prea multe detalii fara sens. Poate reusit filmat, poate ca are cateva momente in care te tine in scaun, sigur insa are violenta inutila si o oarecare lipsa de logica. Dar una peste alta un film cel mult mediu.

Maine sunt cel putin 4 filme in program. O zi plina. Noapte buna, calatorule, oriunde te-ai afla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s