Berlinale 8

Posted: February 18, 2011 in berlin, ce mai vad, filme

A fost mai intai un film de dimineata. Eram convins ca vad  A separation, filmul de care vorbesc toti la superlativ aici. Mi-am propus sa-l vad dar nu stiu cum, am ratat ziua. Fusese cu o zi mai devreme, in ultima zi de stat la coada. As fi vazut un film, dar n-as fi baut sampanie in coada sarbatorind astfel inchidera cozii cu niste oameni pe care i-am cunoscut stand in coada. Apoi mi-am propus niste schimbari de asa natura sa pot vedea atat The future cat si acest A separation care ruleaza de la aceeasi ora duminica. Singura varianta ar fi fost sa vad The futere mai repede…dar cum aveam alte programari si bilete luate a fost greu si pana la urma chiar imposibil, desi am reusit sa-mi schimb 2-3 filme, a fost prea tarziu cu ultimul si nici nu eram convins ca gasesc pentru The future. Acum trebuie sa decid, The future sau A separation, filmul despre care se spune ca o sa castige Ursul de aur. Deocamdata la primul am bilet…mai vedem.

Our grand despair a fost filmul dimineata. E un film turcesc in care doi prieteni buni, inca din copilarie, ce stau impreuna intr-un apartament, ajung sa imparta acest apartament cu o tanara care le cam suceste mintile. Decent film, foarte real, extrem de bine jucat de catre toti trei protagonistii. Regizorul gaseste o solutie frumoasa de iesire din acest aparent triunghi, are si cateva scene de umor, baietii mai joaca si cate un fotbal si unul dintre ei are un tricou cu Hagi ceea ce ma face sa mai gasesc un amanunt despre romani in filmele altora. Pana la urma desi as fi preferat sa vad filmul iranian, nu m-am suparat nici cu acesta. Pana la urma e un film bun.

A urmat Brownian movement, unul din filmele de pe lista initiala. Inca un film despre instrainare dar si despre  increderea in partener. In cazul de fata, ea hotaraste sa-si inchirieze un apartament in care se retrage de fiecare data cu cate un pacient, simtind nevoia de atingere. Filmul e foarte static si intr-un fel nu prea intelegi care-i motivul pentru care ea decide brusc sa faca acest lucru. Avea un sot cel putin interesant, viata lor sexuala functiona bine, copil si gand de inca alti copii…si totusi, la vederea unei maini paroase, a unui barbat robust, a unui cu par pe spate, a unui batran…simte brusc nevoia sa fie atinsa iar partea sexuala e undeva in plan secund. Prinsa asupra faptului, isi recunoaste greseala, dar nu stie care-i cauza, ca si spectatorul din sala. In partea finala a filmului, cuplul retras undeva in Thailanda pare ca s-a regasit. Inca doi copii, gemeni, aceleasi priviri tandre si seri petrecute in doi…si totusi, ceva e acolo, ea pleaca in fiecare dimineata si sta intinsa intr-o cladire nou construita care ar mai trebui finisata…nu se intampla altceva, dar oricat de aproape ar fi fost, de familie, de copii, de viata ei de zi de zi, am vazut-o mereu departe. Destul cu filozofia, e un film controversat care te lasa pe ganduri.

Rundskop a fost inca o surpriza placuta a festivalului. De data asta actiunea se petrece undeva in Belgia, printre comerciantii de carne de vita. Subiectul e greu si dupa ce vezi cum se intra in el si ce se mai exploateaza, iti pare ca mereu si in fiecare zi apar noi subiecte interesante. De mafia hormonilor eu pana ieri nu prea am auzit. Dar na, exista si vad ca se gaseste cineva sa faca un subiect din asta. Excelent eroul din rolul principal, unul dintre cei obligati sa se injecteze inca de mic cu hormoni. Violent pe alocuri, cu alura de luptator de wrestling, un dur ce nu prea face compromisuri si undeva chiar baiat inteligent, o combinatie rara…dar care duce cu el un secret din copilarie si o permanenta lupta intre bine si rau, cu el insusi. Interesanta si povestea din spate, eroii par decupati din filme de serie B, dar au doza aceea de pitoresc din filmele cu gansteri europeni.

O zi buna de film, as zice…si acum sunt in plin, in alta, prin urmare, ne vedem in sali de cinema, calatorule…alerg acum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s